Malatya Gayrimenkul Değerleme

Malatya Gayrimenkul Değerleme

Malatya Gayrimenkul Değerleme

Malatya gayrimenkul değerleme, şehirdeki emlak hareketliliğinin günümüzde ve gelecekte sahip olacağı değerler çerçevesinde analiz edilmesi amacı ile yapılmaktadır. Tarihi geçmişi Paleolitik Çağ’a dayanan Malatya ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Fırat Nehri kenarında coğrafi açıdan stratejik öneme sahip bir konumda kalmasından dolayı toprakları için sürekli savaşlar yapmıştır.

Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri olan Arslantepe Höyüğü, Malatya’nın 7 km. kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yapılan kazı çalışmalarında Malatya’da ilk yerleşim alanının Arslantepe Höyüğü’nde kurulduğu bilgisine ulaşılmıştır. Cafer Höyük’te yapılan kazı çalışmalarında ise Paleolitik dönemde yaşayan toplulukların tarım ve hayvancılığa başlayarak yerleşik düzene geçtikleri öğrenilmiştir.

İpek ve Kral Yolları’nın üzerinde yer alması, konumu sebebiyle büyük krallıklara, imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Köklü bir geçmişe sahip olması, doğal ve tarihi yapıları barındırması sebebiyle Malatya ili yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Turizmi canlandırmak amacıyla verilen teşvikler de Malatya’nın adının duyulmasını sağlamaktadır. Yapılan yatırımlar ve turizmi canlandırma konusunda atılan adımlar ile birlikte şehirdeki gayrimenkul alım satımlarında hareketlilik meydana gelmektedir.

Dolayısı ile tüzel kişi, gerçek kişi, şirketler veya kurumlar tarafından yapılacak olan gayrimenkul alım ve satım işlemleri için SPK lisanslı Malatya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından düzenlenmiş ekspertiz raporu almak her dönemde fayda sağlamaktadır.

Malatya’nın Bölgeleri ve Şehir Özellikleri

Malatya, nüfus sıralamasında Türkiyenin en yüksek yirmisekizinci şehridir. Büyükşehirlerimiz arasında yer alan Malatya ilinin yüzölçümü 12.259 km² olup, 2022 yılı sonundaki verilere göre nüfusu 812.580’dir. Bir önceki yılın nüfusuna göre  3.888 kişilik artış olmuştur. Nüfusu düzenli olarak artış gösteren illerimiz arasında yer almaktadır. 

Toplam 13 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt’tur. yılında TÜİK verilerine göre Malatya ilinde 2020 yılında 12.687, 2021 yılında 13.093, 2022 yılında 12.847 konut satışı gerçekleşmiştir. 2021 yılındaki verilerle karşılaştırıldığı zaman düşüş gözlemlenmiştir. Malatya’nın en yoğun nüfusa sahip olan ve dolayısıyla konut alım satım işlemleri gerçekleştirilen ilçeleri Yeşilyurt ile Battalgazi’dir.

Malatya Emlak Piyasası

Ekonomik açıdan bölgenin en gelişmiş şehirlerden biridir. Şehirde 2 adet Organize Sanayi bulunmaktadır. Malatya ili Kayısı Diyarı olarak da bilinmektedir. Türkiye ve Dünya’nın bir numaralı kayısı üreticisidir. Dünya kayısı pazarının %80’ini Malatya ilinden ihraç edilen kayısılar oluşturmaktadır. Teşvik kapsamında büyük firmalar yatırım yapmakta, istihdam sağlamakta ve şehrin gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu durum iş gücü ile gayrimenkul ihtiyacının artmasına da sebep olmaktadır.

Gayrimenkul alım satımlarının değerinde gerçekleşmesi, yapılacak yatırımların doğru bir şekilde yapılması için Malatya gayrimenkul değerleme uzmanlarımızdan hizmet alınması önerilmektedir. Böylece ilerleyen dönemlerde yaşanacak maddi ve manevi kayıpların önlenmesi hedeflenmektedir.

Malatya Gayrimenkul Değerleme Talep Formu