Yapı Ruhsatı

Yapı Ruhsatı

Yapı Ruhsatı Hakkında Bilgiler

Yapı Ruhsatı Nedir?

Yapı Ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için ilgili belediyeler, mücavir alan sınırları dışında Valilik tarafından verilen onay belgesidir. 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (*27. Maddede yer alan istisnalar hariç) yapı ruhsatı alınması zorunludur.

Yapı Ruhsatı Gerekemeyen Yapılar Nelerdir?

*Madde 27

Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarında yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, kahvesi, lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılan için yapı ruhsatı aranmaz. Ancak, etüt ve projelerin valilik onayına istinaden muhtarlığa bildirimi ve bu yapıların yöresel doku, mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur.

Yapı Ruhsatı Genel Hükümler Nelerdir?

  • Kamu ve Yönetmelikle getirilen istisnalar dışında yapı ruhsatı alınmadan hiçbir yapının inşaatına başlanamaz.
  • Ruhsat tarihinden itibaren inşaata başlama süresi 2 yıl olup 5 yıllık ruhsat süre içinde tamamlanması gerekmektedir. Ruhsat süresi içerisinde ruhsat yenilemesi yapılmayan yapılar ruhsatsız yapı olarak değerlendirilir.
  • Yapılan her ruhsat işleminde 5 yıllık süre yeniden başlar. İnşaatı durdurulan yapılarda durdurma süresi ruhsat süresine eklenir.
  • Ruhsat süresi içinde yapılan başvurularda ilk ruhsat alma tarihindeki plan ve mevzuat dikkate alınır. Ruhsat yenileme işlemi en çok iki defa yapılır.
  • İlgili idareler, süre uzatmak için başvuru yapılmadığı durumda ruhsat süresinin dolduğu tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yapıda seviye tespitini gerçekleştirir.
  • Ruhsatı geçersiz hale gelenlerin yapı inşasına devam edebilmesi için yeniden ruhsat alması zorunludur.
  • Ruhsatına uygun olarak tamamlanmasına rağmen ruhsat süresi boyunca yapı kullanma izin belgesi düzenlenmemesi sebebiyle ruhsatı geçersiz hale gelen yapılar için denetim raporu hazırlanması ve ilgili idare tarafından inceleme ve tespitler yapılmak şartıyla yeniden ruhsat alınmasına gerek kalmadan yapı kullanma izin belgesi verilir. İmar değişikliği yapılan alanlarda kalan yapılar, ilk ruhsat alındığı tarihte geçerli olan plan hükümleri dikkate alınır.
  • Uygulama imar planı değişikliği sonucunda yolda kalan ve kamulaştırma kararı alınan ruhsatlı yapılarda seviye tespit yapılır ve inşaat hemen durdurulur. Bu yapılarda ruhsat ve kullanma izni işlemleri kamulaştırmayı gerçekleştirecek kamu kuruluşunun 30 gün içerisinde, plana ve kamulaştırma gerekçesine göre vereceği görüş doğrultusunda sonuçlandırılır.
  • Uygulama imar değişikliğinden etkilenerek plana aykırı hale düşen yapılar ruhsat eki projelerinde göre tamamlatılabilir ve yürürlükteki plan hükümlerine göre tadilatlı olarak ruhsat düzenlenebilir. Süre sebebiyle ruhsatı geçersiz hale gelen yapıların inşasına devam edilebilmesi için ilk ruhsat koşullarına göre yeniden ruhsat alması zorunlu olmakla birlikte, yürürlükteki plana göre yeniden ruhsat düzenlenebilir.
  • Yapıda gerçekleştirilmiş olan plan, ruhsat ve projelerdeki aykırılıklar giderilmediği sürece yapının inşaatına devam edilemez.
  • Bir parselde birden fazla yapı var ise ve bu yapılardan birisinin planına aykırı olması durumunda, diğer yapıların inşası işlemleri etkilenmez. Ruhsat ve eklerine uygun olarak ortak alanları tamamlanmış diğer yapılar yapı kullanma izin belgesi alabilir.

Yapı Ruhsatı Almak İçin Nereye Başvurulur

Yapı ruhsatı almak için ilgili belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilmektedir. İlgili belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve eklerinde eksik, yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden en geç 30 gün içinde yapı ruhsatı verilir. İstenilen evraklarda eksik, yanlış bulunduğu takdirde, müracaat tarihinden en geç 15 gün içinde müracaat eden kişiye eksik ve yanlışlıklar yazı ile bildirilir. Eksik ve yanlışlıklar giderildikten sonra yapılacak müracaat sonrası en geç 15 gün içinde yapı ruhsatı verilir.

Kamuya Ait Yapılarda Ruhsat

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak veya yaptırılacak yapılara, imar planlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti bu kamu ve kuruluşlarınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla avan proye göre ruhsat verilir.

Devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapılara; belediyeden alınan imar durumuna, kat nizamı, cephe hatta inşaat derinliği ve toplam inşaat metrekaresine uyularak projelerinin kurumlarınca tasdik edildiği, statik ve tesisat sorumluluğunun kurumlarına ait olduğunun ilgili belediyesine veya valiliklere yazı ile bildirdiği takdirde, 22. Maddede sayılan belgeler aranmadan yapı ruhsatı verilir.

Organize Sanayi BölgelerindeYapı Ruhsatı

Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan Sanayi Tesislerine, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, iş yeri açma ve çalışma ruhsatları Organize Sanayi Bölgeleri Müdürlüklerince verilmektedir. 4562 sayılı organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığına ve Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığına ve Organize Sanayi bölgelerine tanınan yetki ve sorumlulukların 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu (madde: 14, fıkra: 1); 10.07.2004 tarihli 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu (madde: 7, fıkra: son); 22.02.2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu (madde: 6) kapsamı dışında olmasıdır.

Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde (Resmi Gazete tarih: 02.02.2019 Resmi Gazete sayısı: 30674) yönetmelikte belirtilen yapılaşma şartlarını sağlayacak şekilde bir yıl içinde yapı ruhsatının alınarak inşaata başlanacağının ve yapı ruhsatı tarihinden itibaren iki yıl içinde üretime geçileceğinin kabul ve taahhüt edilmesi öngörülmüştür.